Kestävän kehityksen tullessa välttämättömäksi osaksi liiketoimintaa, yhä useammat yritykset suuntaavat huomionsa ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG). Kotimaiselle Tana Oy:lle ESG ei ole koskaan ollut pelkkä tehtävälista, vaan olennainen osa yhtiön toimintatapaa. Erityisesti ESG lyhenteen ”S”, toiminnan sosiaalinen ulottuvuus, on Tana Oy:lla keskeisessä roolissa johtamisen ja yrityskulttuurin maisemassa.

Tana Oy:n henkilöstö- ja kulttuurijohtaja Johanna Sajasalo kertoo, kuinka yritys tasapainottaa liiketoiminnan tuloksellisuuden työntekijöiden hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen vaikutuksen kanssa. Hänen näkemyksensä valottavat, miten Tana Oy pyrkii luomaan työympäristön, jossa osallisuus, luottamus ja kehittyminen ovat keskeisiä arvoja.

Osallistava johtaminen tukee innovaatioita

”Osallistava johtaminen ei ole vain trendi, se on toimintamme selkäranka”, Sajasalo toteaa. Hänen mukaansa yrityksessä on luotu ympäristö, jossa työntekijät voivat osallistua, jakaa ideoitaan ja kehittyä omissa rooleissaan. Yrityskulttuuri perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja aktiiviseen kuunteluun kaikilla tasoilla. ”Avoimuus on johtamismallimme ytimessä. Kun työntekijät ymmärtävät päätöksenteon perusteet, he sitoutuvat vahvemmin ja toimivat linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa. Tämä avoimuus rakentaa luottamusta, jota pidämme kestävän johtamisen peruspilarina”, Sajasalo lisää.

Vaikka Tana Oy kehittää laajempaa ESG-strategiaansa alati, sen sitoutuminen sosiaaliseen vastuuseen ja ihmislähtöiseen johtamiseen ei ole pelkästään ESG ruutujen rastimista – se on kokonaisvaltainen sitoumus parantaa yrityksen päätöksenteon yhteiskunnallista vaikutusta.

Silta kannattavuuden ja tarkoituksen välillä

Tana Oy:ssä kannattavuus ja sosiaalinen vastuu kulkevat käsi kädessä. Taloudellinen menestys on tärkeää, mutta Sajasalo korostaa, että yritys mittaa menestystä laajemmasta näkökulmasta. ”Kestävä kehitys ja liiketoiminnan tuloksellisuus eivät ole toistensa vastakohtia”, hän sanoo. Yritys on sitoutunut pitkäaikaisiin strategioihin, jotka tasapainottavat taloudellisen kasvun sekä sosiaaliset ja ympäristölliset vastuut.

”Johtamiskäytäntömme perustuvat strategioihin, jotka huomioivat päätösten vaikutukset paitsi liiketoimintaan, myös ympäristöön ja yhteiskuntaan. Tämä varmistaa, että pysymme kannattavina ja samalla toimimme vastuullisina niin ihmis- kuin luonnonresurssienkin käyttäjinä”, Sajasalo kuvailee. Yrityksen sitoutuminen kannattavuuden ja tarkoituksen tasapainotteluun tukee kasvua, joka hyödyttää kaikkia sidosryhmiä – työntekijöitä, asiakkaita, sijoittajia ja yhteisöjä, joissa yritys toimii.

Kestävien johtajien kehittäminen

Tana Oy:n ESG-strategian ytimessä on johtajien kehittäminen. Sajasalon mukaan yritys panostaa vahvasti siihen, että sen johtajat osaavat paitsi liiketoimintakäytännöt, myös ymmärtävät kestävän kehityksen merkityksen. ”Kannustamme johtajiamme ajattelemaan pidemmälle kuin vain lyhyen aikavälin voittoja ja tiedostamaan päätöstensä pitkäaikaiset sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset”, hän painottaa.

Tana Oy:n johtajuusohjelmat kannustavat johtajia säilyttämään innovatiivisuuden, taloudellisen tuloksellisuuden ja yhteiskunnallisen vastuun työnteon keskiössä. Kuten Sajasalo sanoo: ”Tavoitteenamme on varmistaa, että johtajamme pystyvät navigoimaan modernin liiketoiminnan monimutkaisuuksissa pitäen kestävän kehityksen keskeisenä osana päätöksentekoa.”

Pitkäaikainen sitoumus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

Tana Oy:n sosiaalinen kestävyys ei ole jälkikäteen lisätty osa strategiaa, vaan sitä on pyritty kutomaan osaksi yrityksen identiteettiä joka vuosi aina vaan vahvemmin. Sitoutuminen yhteiskunnalliseen vastuuseen näkyy monissa yrityksen aloitteissa, kuten monimuotoisuuden ja osallisuuden tukemisessa työpaikalla sekä työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisessä. Sajasalon mukaan nämä toimet ovat keskeisiä kestävämmän ja joustavamman liiketoiminnan rakentamisessa.

”Johtaminen ei ole pelkästään liiketoiminnan ohjaamista kohti voittoa”, hän muistuttaa. ”Se tarkoittaa myös vastuuta niistä ihmisistä, jotka tekevät liiketoiminnan mahdolliseksi.” Luomalla työympäristön, jossa työntekijät kokevat olevansa arvostettuja, tuettuja ja voimaantuneita, Tana Oy vahvistaa sisäistä kulttuuriaan ja asemoituu samalla kestävien liiketoimintakäytäntöjen edelläkävijäksi.

Kun globaali valmistusteollisuus jatkaa kehittymistään, Tana Oy:n johtamismalli voi toimia esimerkkinä siitä, miten sosiaalinen vastuu ja pitkäaikainen kannattavuus voidaan yhdistää. Yrityksen sitoutuminen kestävyyteen niin johtamisen kuin operatiivisen toiminnan tasolla osoittaa sen halun luoda pysyvää positiivista vaikutusta.

”Lopulta johtaminen on vastuullisuutta – ihmisistä, resursseista ja tulevaisuudesta”, Sajasalo päättää. ”Tana Oy:n ESG ei ole vain strategia; se on perusta, jolle koko liiketoimintamme rakentuu.”